Kenaikan Sewa Rumah

View previous topic View next topic Go down

Kenaikan Sewa Rumah

Post by noble-man on 2008-05-16, 16:55

Walaupun dah ada undang-undang tak boleh naikkan sewa rumah, masih ada juga tuan punya rumah yg tak makan saman.

Ada sesiapa yg ada pengalaman tak pi bayar sewa rumah kat mahkamah ?

Kalau kita bawa kes kenaikan sewa ni ke mahkamah kat sini apa peluang nak menang kes ?

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenaikan Sewa Rumah

Post by eltax on 2008-05-18, 13:39

Kat Qatar nih, susah ler sikit nak menang kes kat Mahkamah.

Jarang sesangat dengar ada penyewa yg menang bila bawa kes ke Mahkamah. Tapi tak rugi kalau nak mencuba.

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenaikan Sewa Rumah

Post by DatukBendahara on 2008-05-18, 15:28

Tapi tak rugi kalau nak mencuba.

Di nasihatkan mempunyai tempat tinggal backup sebelum nak mencuba kerana kene keluar 24jam kalau kalah case.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenaikan Sewa Rumah

Post by silver16v on 2008-05-18, 15:44

Sewa rumah saya naik 10% sbb clause pasal naik sewa memang dah ada tulis dlm Tenancy Agreement lepas. Malas nak argue so saya sign ajer. Sbb kalau landlord nak cari pasal susah nanti.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Kenaikan Sewa Rumah

Post by noble-man on 2008-05-19, 07:30

Di Qatar ni tuan punya rumah ada banyak kuasa, boleh buat apa saja, nak halau orang keluar macam kucing kurap pun depa boleh buat.

Kalau di Malaysia, dah lah penyewa tak nak bayar sewa, rosakkan pulak barang-barang dalam rumah, yg curi mangkuk tandas pun ada.

Inilah nasib si perantau......

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenaikan Sewa Rumah

Post by DatukBendahara on 2008-05-19, 09:13

noble-man wrote:Di Qatar ni tuan punya rumah ada banyak kuasa, boleh buat apa saja, nak halau orang keluar macam kucing kurap pun depa boleh buat.

Kalau di Malaysia, dah lah penyewa tak nak bayar sewa, rosakkan pulak barang-barang dalam rumah, yg curi mangkuk tandas pun ada.

Inilah nasib si perantau......

The issue above has nothing to do with nasib si perantau. If we look in different perspective, landlord is given enough protection against tenants though they can also abuse such power on the negative side. While in Malaysia..... landlord has none whatsoever protection against abuse by the tenant. Where did we get it wrong in Malaysia????

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenaikan Sewa Rumah

Post by Sponsored content Today at 14:10


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum