4WD mane yang bagus....?

View previous topic View next topic Go down

4WD mane yang bagus....?

Post by sandune DK on 2008-05-15, 16:02

Kepada ahli2 4WD....

4WD yang maner bagus di pakai di Qatar ni dr segi maintenance, fuel dan boleh pegi ke padang pasir.....
Nissan Patrol atau Ford Explorer / Expedition atau Nissan Pathfinder......atau apa2 jer....

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by ahmadhasnan on 2008-05-15, 17:57

hak bagus skali yang cc, kuasa kuda paling tinggi la..pastu harga hak mahal la yg molek lagi bagus....duk qatar nie kena la hagah skit....dok caya bole tanya saya....pandai sgt tu dok la...tp kat msia ada workshop 4X4 sdiri....

ahmadhasnan
Active Member
Active Member

Number of posts : 97
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by gangster_mache on 2008-05-15, 18:09

ahmadhasnan wrote:hak bagus skali yang cc, kuasa kuda paling tinggi la..pastu harga hak mahal la yg molek lagi bagus....duk qatar nie kena la hagah skit....dok caya bole tanya saya....pandai sgt tu dok la...tp kat msia ada workshop 4X4 sdiri....



Tanya kawe pun buleh.... klu kawe laaa, kawe ambik BMW X6 klu x pun Range Rover.....
Hagah tu kena ado laa sikit2 baru buleh ikut style Malaysia in Qatar... hehehee
Tp kena ikut budget laaaa


ELECTRICITY COMES FROM ELECTRON...MORALITY COMES FROM MORON

gangster_mache
Active Member
Active Member

Number of posts : 138
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-15, 19:59

kawe tak nak potong saing2...kawe orang biasa jer....
nak pakai suker2 jer....boleh wat gi mekah...wat gi sandune ok dah.... rabbit

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by DatukBendahara on 2008-05-15, 21:58

sandune DK wrote:Kepada ahli2 4WD....

4WD yang maner bagus di pakai di Qatar ni dr segi maintenance, fuel dan boleh pegi ke padang pasir.....
Nissan Patrol atau Ford Explorer / Expedition atau Nissan Pathfinder......atau apa2 jer....

Harga Nissan Patrol dan Ford Expedition (yg 4X4 la sebab ada 2 wheel variant) lebih kurang sama dan mereka ni lebih mahal dari Ford Explorer dan Pathfinder... Semua jenama ni boleh pegi main padang pasir. Yang lebih power ialah Ford Expedition kalau dibandingkan antara empat jenama ni. Walaubagaimanapun, Patrol adalah lebih robust. Penjimatan minyak lebih kepada yang berteknologi Jepun. Kalau dah kaya sangat BMW, Range Rover dan Cayenne adalah lebih glamour dimana jarang sekali Qatari buat main kat padang pasir. All in all.... Mitsubishi Pajero adalah lebih sesuai dari segi harga, maintenance, fuel dan salah satu model yang agak gagah bila dipadang pasir. Almaklumlah.... regular winner dalam Paris-Dakar rally. Land Cruiser OK gak tapi harga lebih kurang Nissan Patrol dan Expedition.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by eltax on 2008-05-19, 07:40

sandune DK wrote:Kepada ahli2 4WD....

4WD yang maner bagus di pakai di Qatar ni dr segi maintenance, fuel dan boleh pegi ke padang pasir.....
Nissan Patrol atau Ford Explorer / Expedition atau Nissan Pathfinder......atau apa2 jer....

Kalau setakat bole pegi padang pasir, X-Trail pun lepas... Laughing

Macam mana pun Patrol pegang award the best Middle East Desert 4WD utk 5 thn. lol!

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by yariba on 2008-05-19, 17:17

Pakai jer aper yang rasa nak pakai.... Nanti balik mesia kempunan kalau x rasa kat sini sebab harga kete murah... Dari segi maintenance suma jenis kenderaan kene maintenence x kira baru atau lama... Dari segi kos maintenence tu pandai2 ler cari workshop, sini pun macam mesia gak tapi kita kene ler kreatif skit bab cari workshop atau spare parts.....

yariba
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Racing_Camel on 2008-05-22, 23:31

sebenarnya mana2 model SUV atau 4WD boleh bawak padang pasir. tak kisah la Explorer, X-Trail, Patrol, X6, semua boleh masuk padang pasir. Tapi, kena tengok application area mana masuk. kalau di malaysia, range rover, jeep cherokee, land cruiser lama, semua lepas masuk hutan sampai ke Thailand. naik bukit, turun bukit, lalu ikut sungai, semua boleh. boleh survey masuk website ni: http://www.4by4.com.my/. Ha, sapa pernah masuk rally macam ni?

Tapi, kalau untuk application di padang pasir, vehicle yang boleh full time 4WD (with 2nd gear) yang sebenarnya boleh pergi ke mana2 area. Model2 ni lebih dikenali sebagai hardcore 4WD, high torque at low-rpm. contoh macam Landcruiser, Patrol, Pathfinder, Pajero, Prado. Model2 macam Cayenne, X5, XC90, Jeep Grand Cherokee, ML320 (model mewah dan mahal) setakat ni dah proven boleh masuk padang pasir. Tapi, bila time tersangkut dalam pasir, model2 hardcore 4WD yang diperlukan untuk menarik kereta2 ni keluar. Ini kerana, model hardcore 4WD menggunakan rear 4WD shaft pada gear yang teramat rendah (4-Low-Low (traction besar) berbanding model SUV yang switch ke 4-wheels traction on auto mode bila diperlukan (model2 macam ni tak boleh select gear 4-high-low atau 4-low-low).

Setakat ni di Qatar, Patrol lebih diminati kerana cc yang lebih besar, kuasa menarik yang kuat (Super Safari). Tapi, disebabkan model2 terkini harganya mahal, maka model2 tahun 2005 ke bawah lebih diminati. Maintenance dan reliability pun ok. Very robust dan amat sesuai untuk digunakan di padang pasir, family, travel long distance dsb. Tapi, kalau nak jawab soalan maintenance, harga dan reliability, sebenarnya Pajerolah modelnya sebab status sebagai 7-time Paris-Dakar Endurance Rally Winner. Harga pun tidak la semahal model Patrol baru sekarang. Model Pajero tahun 2005 ke atas is exactly the same with the Pajero Evolution (platform, chassis, engine), model yang digunakan dalam rally tersebut, so, you know, how strong the car is.

Personally, masa aku nak beli kereta dulu, selection ada dua - Pajero atau Prado. Aku personally tak pilih Prado kerana status Prado yang nampak lebih berciri executif, tak nampak robust, space volume yang lebih kecil, seat yang sempit sedikit (rapat dengan peha), dan not proven yet in sandune, ditambah dengan servis quality yang sukar disini (maklum la, berebut dengan orang kampung yang tak ikut queue). Tapi, aku beli high-end model, sebab more power, better accessories/features and kalau aku bawak balik kereta aku tu, Sultan mesti jeles dengan aku, hehehe...

Aku tak consider Pathfinder masa tu sebab masa tu masih model lama. Dan, personally, model lama lebih cantik dari model baru sekarang. Model baru tidak mempunyai belakang yang cantik dan space volume tidak improve berbanding model lama. lagipun, kalau nak hantar Nissan untuk servis, maknanya kereta kena bermalam kat servis center, which is difficult untuk aku yang duduk jauh. Aku tak consider Landcruiser, sebab harganya yang agak mahal. But, it is the king of the sand dune. Kalau mampu, boleh la beli dan aku strongly recommend VXR V8 model.

Setakat ni, kereta aku dah 2 kali ke Oman/UAE, memang lasak sebab masuk sandune dan Alhamdulillah, kereta tu memang proven as claimed. Kalau aku beli 4WD lain pun, aku rasa Pajero tu masih aku simpan, sebab quality dia. service pun murah, kalau tukar minyak hitam dan filter, baru QR145/=. Kalau major service 40,000km, baru kena bayar QR1,600/=. spare parts pun murah, major service pun banyak tu aje kena bayar. tentang service, tak payah pening2 kepala dan hilang perasaan sabar sebab service center banyak di Salwa/Abu Hammour/Landmark.

Walaubagaimanapun, itu terpulang pada citarasa masing2 dan kemampuan masing2. beli la yang sesuai, yang mampu, yang boleh bawak travel jauh, service harga dan quality ok, yang boleh bawak sandune, size pun ok dan sebagainya. Back to the question about driving in sandune, sebenarnya terpulang pada owner/driver of the car. If he has guts, the type of vehicle becomes irrelevant.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Rifdee on 2008-05-23, 21:25

Back to the question about driving in sandune, sebenarnya terpulang pada owner/driver of the car. If he has guts, the type of vehicle becomes irrelevant
Lu memang best la UntaLumba. Wa suka lu nye explaination kat atas. Tapi wa tabik spring lu nye last komen kat bawah sekali... hehehehe

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by eltax on 2008-05-25, 10:21

Hidup kat perantauan nih kita kena muhasabah diri byk2.

Kena tanya diri, apakah tujuan kita merantau nih.

Nak kumpul duit ker?
Nak merasa benda yg tak merasa kat tanahair ker?
Nak cari pengalaman ker?
Nak merasa kereta yg tak mampu di pakai kalau duk & keja kat Mesia ker?

Tambah2 pulak di Qatar nih yang mana kiranya nak tinggalkan Qatar kena pastikan tiada sebarang tungakan hutang.

Kekadang, kita tak tahu rezeki kita takat mana.

Silap hari bulan rezeki kita kat Qatar nih terputus dan menkehendakkan kita meninggalkan bumi Qatar nih, masa tuh pening kepala gak nak selesaikan apa2 hutang yang ada.

Maka seperti peribahasa melayu ada berkata : "Ukur2 lah baju di badan"

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by noble-man on 2008-05-25, 10:34

Bagus nasihat awak tu eltax, saya setuju betul.

Siapa ada duit lebih boleh ler beli baju mahal, siapa tak banyak duit beli baju ala kadar, yg penting tutup aurat.

"Biar papa asal bergaya" tak boleh pakai.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Rifdee on 2008-05-25, 12:20

'2nd hand' 4WD pun ok kot...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Rifdee on 2008-05-25, 12:39

Itu Hummer H2 TUV ada baik ka?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by sandune DK on 2008-05-25, 15:48

pakai keter 2nd jer kat sini....setahu dua pakai, susut nilai pun baru tak lebih dari 5k....kadang2 kalau masa beli tu pandai deal, setahun pas tu jual ada untung Very Happy ....

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Racing_Camel on 2008-05-31, 14:56

Rifdee wrote:Itu Hummer H2 TUV ada baik ka?

kau nak jawapan yang 'straight' ke atau jawapan 'bengkang-bengkok' macam kicap2 kat Qatar ni suka beri?hehe...


Last edited by Racing_Camel on 2008-05-31, 15:09; edited 1 time in total

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Racing_Camel on 2008-05-31, 14:58

Rifdee wrote:'2nd hand' 4WD pun ok kot...

2nd ok, tapi elakkan beli kereta2 yang orang2 kampung dah pakai atau model yang manual transmission.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by mapet on 2008-06-01, 18:42

rasa berkenan d mata beli je pastu kalu tak puas hati setahun tukar lah bebbb...rasa dulu nnt balik m'sia dah tak leh merasa Very Happy

mapet
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2008-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by amaris001 on 2008-08-12, 20:17

salamz..

Unta Lumba ! Pajero Model High End camner ko maksudkan ?

6G72 or 6G73 ? Ops......heheh...

Kalau ada yg murah2 tu rekemen ler kat chekk......Teringin gak nak kerabat bukit pasiag tu...

Adious...

amaris001
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by HERO on 2008-08-14, 12:17

amaris001 wrote:salamz..

Unta Lumba ! Pajero Model High End camner ko maksudkan ?

6G72 or 6G73 ? Ops......heheh...

Kalau ada yg murah2 tu rekemen ler kat chekk......Teringin gak nak kerabat bukit pasiag tu...

Adious...

aper yg ditggu la racing camel oiii.....V8 dah ader....V6 tu, tolak jer la murah2..... Very Happy

HERO
Active Member
Active Member

Number of posts : 76
Registration date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by amaris001 on 2008-08-14, 23:05

salamz,

Haha... betoi gak tu ..... tolak kira timbang kati jer....

Tapi Mlawak2 gak Unta Lumba....

Cari dah banyak, tapi hati tu dok 'beku' lagi .....

Kasi ler memurah sket....cheq nih baru nak blajag2 kerabat bukit pasiag tu...

V6, 3.8L, 7 Seater, Spec ganaih....Jalan ! haha bukan pandai sangat. Kasi advice skit....?

Adious... Crying or Very sad

amaris001
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by thekatyusha on 2012-02-22, 09:27

Racing_Camel wrote:
Rifdee wrote:'2nd hand' 4WD pun ok kot...

2nd ok, tapi elakkan beli kereta2 yang orang2 kampung dah pakai atau model yang manual transmission.

Salam brotai untaLumba dan para brotai skalian.,.

Nak tanya gak, awat elakkan beli kereta yg org2 kampung pakai?
Kalau manual transmission boleh difahami...

Another thing, cheq tgh plan nak beli 2nd hand SUV atau 4WD.. Kalau di M'sia, kita akan lihat kepada berapa tahun kereta itu dari tarikh pembelian pengguna..

Di sini kita lihat pada kilometer yea?

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: 4WD mane yang bagus....?

Post by Sponsored content Today at 14:10


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum