Khidmat berbekam di Qatar....

View previous topic View next topic Go down

Khidmat berbekam di Qatar....

Post by sandune DK on 2008-05-08, 15:08

Kepada sesiapa yang berminat nak berbekam boleh lah hubungi Ustaz Abu Bakar di nombor telipon 5788619
Ustaz ni orang Malaysia....
Lokasi kat Doha Jaded...dekat dgn New World Center @ Souq Nabina......
https://i45.servimg.com/u/f45/12/25/90/43/06052010.jpg
https://i45.servimg.com/u/f45/12/25/90/43/06052011.jpg
Overhaul satu badan....kos QR 150 - 250
Amek masa 1.5 - 2 jam
Normal person mungkin 15 point bekam.....

Sekadar menyampaikan........

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by sandune DK on 2008-05-08, 15:10


sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by silver16v on 2008-05-08, 15:24

Menarik gak tu.

Kalau tak nak botak kepala boleh ker?

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by sandune DK on 2008-05-08, 16:13

kena gak lah botak kat bahagian yg nk bekam tuh...

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by zahanu on 2008-05-09, 12:21

saya pernah jugak berbekam di malaysia. memang badan rasa "ringan bounce dan sedap Laughing " lepas tu.
tapi kalau sesapa yang tahu khasiat berbekam, harap boleh berkongsi maklumat dgn kawan2 di sini.

zahanu
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2008-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by Racing_Camel on 2008-05-10, 10:07

saya dah mula berbekam sejak sebelum datang ke qatar lagi (lebih kurang 5 tahun berbekam). saya berbekam setahun sekali, kalau di Malaysia dulu, buat di Kuantan (diMedan Warisan, depan Giant, Kuantan, Ustaz Mohd Adhha Ibrahim). Sejak datang ke Qatar, saya buat dengan Haji Abu Bakar. setakat ni, dah 3 kali berbekam dengan beliau (setahun sekali). sekali buat, seluruh badan, dari kepala sampai ke kaki. kalau buat di kepala, saudara mempunyai pilihan samada untuk membotakkan seluruh kepala atau botak di point yang nak buat bekam sahaja. Saudara tidak perlu malu kalau botak di bahagian yang buat bekam sahaja. diQatar ni, pak-pak Arab memang suka buat bekam (Hijamah dalam bahasa Arab). mereka memang mengetahui khasiatnya dan ia juga mengikut sunnah Nabi s.a.w. Saya selalu diminta oleh mereka (especially member2 Qatari) untuk menghubungi Haji Abu Bakar untuk membuat appointment.

Khasiat berbekam - membuang angin dalam badan (nampak cup bekam tu berwap), kolestrol (cecair kuning keluar), kencing manis, darah tinggi, darah kotor (darah jadi pekat hitam dan berbentuk jelly). sesiapa yang kuat merokok, bagus sangat la buat bekam ni. kalau saudara mempunyai penyakit2 tertentu, boleh beritau Haji Abu Bakar dan beliau akan merawat khas bahagian tertentu di badan yang berkaitan dengan penyakit tersebut. Kalau takde penyakit pun, elok juga berbekam kerana ia memberi kecergasan kepada badan, badan jadi ringan, tidur nyenyak dan berjamak juga 'lain' rasanya, kerana faktor darah kotor sudah keluar dari badan, flow darah menjadi laju kerana blockage dah berkurangan. insya-Allah, dengan izin Allah, berbekam memberi banyak kebaikan.

Sebenarnya ramai orang takut berbekam kerana faktor kulit badan dihiris untuk membolehkan darah kotor disedut keluar. Sebenarnya, ini semua adalah 'fear factor' kerana minda anda sudah ada blockage dan anda lebih takut sakit dari menikmati kebaikan yang dirasai selepas berbekam. Sakit tu sebenarnya sekejap sahaja, dan bila saudara melihat bentuk dan rupa darah kotor disedut keluar, anda tahu berapa kotornya darah anda dan berapa tidak cergasnya anda. Darah dalam badan kita ni macam minyak engine dalam kereta, kena overhaul setiap 5,000km. Over the time, banyak dirt particulates akan berkumpul dalam badan, bila ini berlaku, compression menjadi lebih berat, darah mengalir lebih perlahan, supply oksigen perlahan-lahan berkurangan (kerana composition bahan kotor dalam darah bertambah), buah pinggang bekerja lebih keras kerana banyak bahan kotor dalam darah. Cuba pakai kereta anda tanpa mengganti minyak hitam dan filter, bagaimana performance kereta anda agaknya? Lama-lama, engine pun breakdown. Begitu jugalah penggantian darah dalam badan anda.

Saya bukanlah hendak menakutkan anda tetapi the fact berbekam adalah sunnah nabi s.a.w. adalah suatu faktor yang perlu kita kaji secara mendalam. Mesti ia mempunyai banyak kebaikan. Kalau tak, kenapa pula Nabi s.a.w. mengatakan ia Sunnah?

Ada orang kata, kita masih juga boleh membuang darah kotor dengan menderma darah. Betul dan saya setuju. Tetapi, saudara juga perlu mengakui, dengan menderma darah, saudara juga merderma darah bersih yang badan anda perlukan. Bukankah kita hanya perlu membuang darah kotor sahaja?

Wallahuaklam.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by noble-man on 2008-05-14, 21:46

Kalau ada Hadis pasal bekam ni boleh share tak kat sini ....just to make sure hadis sahih or hadis palsu.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by Racing_Camel on 2008-05-22, 22:25

kalau nak kekalkan kesihatan, tak payah la tanya pasal hadis palsu atau hadis sahih. cuba la buat dulu, rasa kelainan dia. cuba banyak bertanya dengan pak2 arab qatari sini atau doktor2 termasuk kawan2 kita di HMC. Kita ni sebenarnya banyak ketinggalan zaman. pak2 arab ni berebut2 nak berbekam, siap buat appoitment dengan Haji Bakar, tapi kita masih nak bertanya pasal hadis sahih atau palsu.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by Rifdee on 2008-05-23, 20:45

Rasanye ok kot kalau orang nak tanya pasal hadis (dalil etc.)...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by noble-man on 2008-05-25, 07:21

Kalau rasa berbekam tu banyak membawa kebaikan pada kesihatan kita, no problem. Those whom are convinced, can go ahead. But to claim that "Nabi SAW mengatakan ia Sunnah"that must be substantiated.

Kalau betul Sunnah and ada perawinya, I am eager to know. I will be more convinced to go for it after reading the hadith sahih about berbekam than just after listening someone said berbekam adalah Sunnah Nabi SAW.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by Racing_Camel on 2008-05-31, 14:34

try this link:

http://ibnayyub.wordpress.com/2007/06/17/virtues-of-cupping-hijamah-and-practical-video-demonstration-on-how-it-is-done-by-shaikh-muhammad-musa-aal-nasr/

and, if you are still not convinced, join www.assunnah-qatar.com to learn more. Google the internet. Banyak info ada. Just require little efforts. And ask Qataris about it for more details.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by shekin on 2008-08-20, 12:47

Utk girls ade tak khidmat berbekam di sini? B4 this pun i pnah wat di megamall,kuantan (groundfloor)... Mmg ringan bdn after treatment die..Setakat botak sikit kat kepala tak pe kot kalo perempuan ni.Sbb nyer bertudung kan.. Like a Star @ heaven

shekin
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2008-07-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Khidmat berbekam di Qatar....

Post by Sponsored content Today at 18:39


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum