Reinstating RP (>6 bulan keluar dari Qatar)

View previous topic View next topic Go down

Reinstating RP (>6 bulan keluar dari Qatar)

Post by nsham05 on 2008-05-07, 13:45

Sesiapa ahli keluarga (yang ada RP) yang keluar dari Qatar lebih dari 6 bulan akan menghadapi kesukaran apabila pulang ke Qatar nanti.

Satu cara untuk mengatasinya ialah dengan menghidupkan semula RP tersebut. (RP terbatal secara automatis bila keluar dari Qatar melebihi 6 bulan walaupun melebihi sehari sahaja).

1. Buat salinan paspot orang yang berkenaan, salinan paspot isteri (untuk anak bawah umur lapanbelas), QID sendiri.
2. Pergi ke Bahagian Paspot di Airport, kaunter nombor 1 (Return Visa), tunjuk dokumen2 seperti 1 diatas dan ambil borang. Satu borang untk setiap RP yang hendak di-reinstate.
3. Borang tu dalam bahasa arab. Yang penting ialah nombor RP, QID sponsor dan tarikh keluar Qatar. Jangan lupa nak sain sekali. Tak perlu apa2 surat dari majikan atau sesiapapun.
4. Dah isi borang, berserta dokumen2 di perkara 1, submit kat kaunter 1 yang sama tadi, bayar QAR500 setiap permohonan dan ambil salinan surat reinstatement.

RP tu penting kalau nak minta Transit Visa melalui KSA nanti. Tapi kalau takde cadangan nak road travel melalui KSA tak payah lah reinstate RP tu. Cuma bayar Visit Visa QAR100 semasa sampai kat imigresen Doha.

Dengan Visit Visa tersebut, masih boleh buat umrah ke KSA juga. Dah dapat Visit Visa, pergi ke Imigresen kat Gharaffa dan apply untuk Re-entry visa.

Info ini khusus untuk family members yang memang ada RP tapi cuma terbatal akibat keluar dari Qatar lebih 6 bulan sahaja.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Syed Nasirudin, Engku Mahusin & Hasmadi atas nasihat & panduan mereka di atas perkara ini.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Reinstating RP (>6 bulan keluar dari Qatar)

Post by HERO on 2008-05-07, 19:54

nsham05 wrote:Sesiapa ahli keluarga (yang ada RP) yang keluar dari Qatar lebih dari 6 bulan akan menghadapi kesukaran apabila pulang ke Qatar nanti.

Satu cara untuk mengatasinya ialah dengan menghidupkan semula RP tersebut. (RP terbatal secara automatis bila keluar dari Qatar melebihi 6 bulan walaupun melebihi sehari sahaja).

1. Buat salinan paspot orang yang berkenaan, salinan paspot isteri (untuk anak bawah umur lapanbelas), QID sendiri.
2. Pergi ke Bahagian Paspot di Airport, kaunter nombor 1 (Return Visa), tunjuk dokumen2 seperti 1 diatas dan ambil borang. Satu borang untk setiap RP yang hendak di-reinstate.
3. Borang tu dalam bahasa arab. Yang penting ialah nombor RP, QID sponsor dan tarikh keluar Qatar. Jangan lupa nak sain sekali. Tak perlu apa2 surat dari majikan atau sesiapapun.
4. Dah isi borang, berserta dokumen2 di perkara 1, submit kat kaunter 1 yang sama tadi, bayar QAR500 setiap permohonan dan ambil salinan surat reinstatement.

RP tu penting kalau nak minta Transit Visa melalui KSA nanti. Tapi kalau takde cadangan nak road travel melalui KSA tak payah lah reinstate RP tu. Cuma bayar Visit Visa QAR100 semasa sampai kat imigresen Doha.

Dengan Visit Visa tersebut, masih boleh buat umrah ke KSA juga. Dah dapat Visit Visa, pergi ke Imigresen kat Gharaffa dan apply untuk Re-entry visa.

Info ini khusus untuk family members yang memang ada RP tapi cuma terbatal akibat keluar dari Qatar lebih 6 bulan sahaja.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Syed Nasirudin, Engku Mahusin & Hasmadi atas nasihat & panduan mereka di atas perkara ini.

satu penjelasan yg kemas dan ringkas tp padat.....tq for that info....tepat pada waktunyer....mcm tau2 jer... rabbit

HERO
Active Member
Active Member

Number of posts : 76
Registration date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum