Anak-anak kita

View previous topic View next topic Go down

Anak-anak kita

Post by hudish on 2008-05-06, 11:38

The issue raised by noble man on the previous topic is an issue close to my heart. Yalah pasal kita pun ada anak-anak ya tak? Anak saya satu sekolah kat QIS. QIS ni ada gak ajar surah-surah dari Juzuk amma dan adalah jugak ajar pengetahuan agama sikit-sikit. Tak as par as kalau belajar kat KAFAlah. Sikit sangat. Content pun tak mencabar. Anak I lagi satu (my daughter) sekolah kat Doha Bristish Montessori school. Tak ajar anything pun pasal Islam.

I was getting worried because at six she has not memorised any surah at all. Unlike her brother (yang sempat sekolah habis darjah satu di Malaysia). It dawned on me that the onus is on me as the parent. Starting from that I took a more active role in providing them religious teaching. My son I ada hantar to Indonesian Muazzin, 3x seminggu. And dia orang ada gak belajar dengan ustaz/ ustazah tapi seminggu sekali. Masalahnya my daughter bukan faham sangat pun ustazah (Indonesian) tu punya leggok bahasa.

Alhamdulilah for my daughter, I have found her a place in Maryam Centre. Tapi you cannot put everything to the school. It is only two hours a week. I call this as fine tuning. yang isinya is still provide by me, the parent.

So I bought some buku kerja agama kat Malaysia and used that as a basis for my syllabus. Untuk my daughter, masa tu i tak jumpa buku yang sesuai sebab dia bukannya pandai sangat baca bahasa Malaysia (I am slowly teaching her. Story di lain forum kalau rajin).

Anyway the gist is as a parent kita kena ensure that our kids sentiasa di beri santapan rohani. Personally I find it a struggle here. memanglah duduk negara Islam, tapi sekolah dan environment sekeliling tak semestinya jadi sesuatu yang natural bagi mereka mengenali Islam.

On top of apa yang dia orang belajar dari ustaz/ ustazah (yang sebenarnya sangat sedikit). Lucky for those yang dapat sampai 3x seminggu. *senyum kat redhot*

Jadi now I sendiri siapkan nota dan material untuk mereka. I divide the lessons into

- Quran.
Which includes reading, story telling. untuk anak yang besar bring to them the meaning of the surah (yang pendeklah at the moment, bring them to recognise simple words like Rabbi (tuhanku), Maliki Yaumiddin (Lord of the judgement day), Audzu (I seek protection) sebagai contoh. This also include hafazan. Kena prepare yang kecik tu untuk belajar solat nanti

- Aqidah.
Untuk yang besar memang I pakai buku kerja. Untuk yang kecik sikit tu, I look for the materials in the internet. Teraskan tuhan tu satu. Hanya Allah sahaja kita mintak tolong. Who is your Lord, anakku? What is your religion anaku? Who is your prophet anakku? . kenalkan dia syahadah. Who creates you? Allah is AlKhaliq. Ini contohlah.

Fiqh
Disini boleh cerita pasal wudhu'. pasal solat. pasal bersuci. Pasal najis. dan banyak lagi.

Seerah
Inilah masa paling best sekali. Sebab kita boleh buat story telling. Contohnya peristiwa bergajah. Kalau anak kita dah kenal surah Alfil, kita boleh bawak kesah ini untuk mereka. Lagi kisah manusia pertama di dunia. The first man on earth. The first woman on earth. memang mereka akan seronok. Bolehlah selit yang kita kena strive to go to Jannah.

Akhlaq
bolehlah ajar doa2 makan, adab keluar rumah. adab makan. Banyaklah nak cerita. Jadikan ni sebagai lifestyle kita. Bukan sekadar akademik.

Tapi saya bukannya orang pandai pun. Saya sendiri kena banyak belajar. And when you start teaching, you yourself needs have to learn. Tapi I am worried about the future of our children coming over here. the parents are making money at the expense of what? So I am writing here to share in the hope that you can share your ideas too. Because afterall anak2 sesama Muslim adalah tanggungjawab bersama as a a Muslim society.

Tapi entah cukup ke tak saya pun tak tau. Sad So for those who have ustaz/ ustazah do you mind sharing your notes here. I appr

hudish
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak kita

Post by noble-man on 2008-05-06, 13:21

Betul lah tu hudish.

Apalah guna wang berjuta kalau anak-anak hidup tanpa pedoman tidak kenal pada Tuhan yg Mencipta dan tidak faham suruhan kitab dan nabi.

There is no perfect world. We always have to sacrifice something to get something else. Tapi apakah kita nak sacrifice pendidikan agama anak-anak demi kerana wang ringgit ? Tentunya tidak. Jadi kita cubalah dengan alternatif yg ada.....tak de rotan akar pun berguna. Tapi kalau masih rasa sumber yg ada di sini tidak mencukupi, mungkin lebih wajar jika anak-anak dihantar pulang belajar di Malaysia.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak kita

Post by hudish on 2008-05-06, 14:09

I guess sending the kids back to Malaysia is not an option for me at the moment as the kids are still young and they need me (and i need them). So we make do with the current situation. but make do does not mean staying idle. It's time to improve ourselves for the betterment. May Allah show me an easy path to educate my children.

Kat sini banyak peluang cari ilmu untuk mak bapak. Let's use that as much as we can. Insya Allah.

hudish
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak kita

Post by Rifdee on 2008-07-10, 12:55

Salam Hudish. I must say, I'm impressed at your level of (keagamaan) prep for your kids. How's the home-schooling getting along?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak kita

Post by hudish on 2008-07-13, 18:34

nampaknya so far so good. of courselah tak sehebat belajar dengan orang yang lebih arif. tapi i notice the kids like to talk about the things they learn from me sebab agaknya buat secara bersahaja. yang paling buat i rasa gembira is the ritual bacaan suratul falaq dan surah Annas dan ayat Kursi sebelum tidur. Dan ALhamdullilah so far mereka faham yang ayat2 ini ialah ayat2 power yang Allah turunkan untuk kita hindari dari syaitan dan evildoers, Insya Allah.

Tapi I am not alone in this. Apa2 yg ustaz dia ajar, saya tambahkan lagi. Lagipun ustaz tu cakap bahasa indonesia, I doubt yang anak saya faham semuanya. Kalau kawan2 di sini ada sugestion atau pengalaman mengajar, ingin sekali saya mendengarnya. Boleh kita kongsi sama-sama.

I am in Malaysia at the moment. Cadangnya nak beli lagi buku untuk jadi bahan rujukan. Saya ingat nak pakai juga text book pendidikan islam primary school malaysia. ANyone ada suggestion?

oh ya..saya rasa semua tau. Kat Rawnaq banyak buku2 islam in english for the kids. hari tu sebelum balik sempat saya borong habis untuk souvenier rakan2 di msia. tee he he. kalau rajin saya cerita nanti apa yang dah saya beli. buat masa ni saya nak makan buah rambutan budak sekolah yang sangat sedap.

selamat semua.

hudish
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak kita

Post by Sponsored content Today at 06:09


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum